4J4 Táborový kuchař

VL + ML
  • Sám obstarávej při 2denním táboření veškeré vaření pouze ze surovin40) pro 6 osob (2× snídaně, 2× oběd, 2× večeře); z toho 2 jídla pouze ze základních surovin53). Naplánuj pestrý jídelníček, rozepiš potraviny a jejich množství a proveď celý nákup. K přípravě použij ohniště a běžné tábornické nádobíČIN
  • Sám obstarávej na táboře veškeré vaření 12 různých jídel pouze ze surovin40) pro 10 osob (4× snídaně, 4× oběd, 4× večeře – nemusí být za sebou); z toho 4 jídla pouze ze základních  surovin53). Jídla si sám naplánuj, rozpočítej množství potravin. K přípravě použij ohniště či táborová kamna a běžné táborové nádobí. Po jídle po sobě ukliď kuchyň a umyj nádobíVELKÝ ČIN
ML: Nejvýše ve dvojici5) obstarávej při 2denním táboření...
5) Dvojice (trojice, čtveřice)
je-li uvedeno „ve dvojici“ („v trojici, čtveřici“), můžete za daný výkon získat čin oba (tři, čtyři), podílíte-li se o veškerou práci rovným dílem.
40) Suroviny
kromě základních surovin53) mohou být použity i předzpracované suroviny, pro něž je ale charakteristické, že je nutno je dále upravovat, vařit apod. (např. sušené mléko, těstoviny, rajský protlak, marmeláda, rohlík na strouhanku, kypřící prášek, …). Nelze používat polotovary [viz heslo polotovary25)].
25) Polotovary
směsi a předzpracované potraviny připravené pro usnadnění vaření (polévky v sáčku, konzervy, těsta v prášku, koupené kořenící směsi, kečup, připravená mražená jídla, …) [viz hesla suroviny40) a základní suroviny53)].
53) Základní suroviny
čerstvé ovoce, zelenina, brambory, houby; ořechy a semena; mouka, krupice, ovesné vločky; luštěniny, rýže, další obilniny; med, cukr, sůl; špek (slanina), sádlo, olej, máslo; kakao; čerstvé maso; soda, škrob, droždí (čerstvé); vajíčka; koření (pouze jednodruhová), látky k ochucení (víno, pivo, rum), kokos (strouhaný); smetana, mléko.  Dále sem mohou patřit zakysané a upravené mléčné výrobky (tvaroh, jogurt, zakysaná smetana, tvrdý sýr, …), pro něž platí: Pro činy skupiny 4G (plnění doma) je doporučeno tyto výrobky si vyrobit sám z mléka. Pro činy skupiny 4J (plnění na táboření) mohou být použity suroviny koupené.
53) Základní suroviny
čerstvé ovoce, zelenina, brambory, houby; ořechy a semena; mouka, krupice, ovesné vločky; luštěniny, rýže, další obilniny; med, cukr, sůl; špek (slanina), sádlo, olej, máslo; kakao; čerstvé maso; soda, škrob, droždí (čerstvé); vajíčka; koření (pouze jednodruhová), látky k ochucení (víno, pivo, rum), kokos (strouhaný); smetana, mléko.  Dále sem mohou patřit zakysané a upravené mléčné výrobky (tvaroh, jogurt, zakysaná smetana, tvrdý sýr, …), pro něž platí: Pro činy skupiny 4G (plnění doma) je doporučeno tyto výrobky si vyrobit sám z mléka. Pro činy skupiny 4J (plnění na táboření) mohou být použity suroviny koupené.
×